пʼятниця, 5 серпня 2016 р.

Перші ботанічні досліди: веселкові ромашки



Завдяки цьому експерименту дитина зможе спостерігати рух води в рослинах. 

Для досліду вам знадобляться:
- будь-які квіти з білими пелюстками (наприклад, ромашки)
- ємності для води
- харчові барвники різних кольорів
- ніж
- вода

План роботи:
1. Наповніть ємності водою.
2. Додайте в кожну з них харчовий барвник певного кольору.
3. Подріжте ножем стебла квітів. Ножиці для цієї мети не годяться - лише гострий ніж. Обрізати стебло потрібно під кутом 45 град. в теплій воді. Постарайтеся при переміщенні квітів з води в ємності з барвниками зробити це максимально швидко, при цьому затисніть зріз пальцем, тому що при контакті з повітрям в мікропорах стебла утворюються повітряні пробки, які потім заважають воді вільно проходити по стеблу. Залишайте досить короткі стебла, щоб барвник швидше добрався до пелюсток квітів.
4. Помістіть по одній квітці в кожну ємність з барвником.
5. Зачекайте, доки пофарбована вода підніметься по стеблах рослин вгору і забарвить пелюстки в різні кольори. На це потрібно буде близько доби. В кінці експерименту не забудьте обстежити кожну частину квітки (стебло, листя, пелюстки), щоб побачити шлях води.



Пояснення досліду:
Вода надходить в рослину з грунту через коріння і судинами-трубочками розноситься по всій її надземній частині. Разом з водою в рослину надходять поживні речовини, в той же час пошкодження судин може погубити її. І без різниці - мова йде про величезне дерево чи малесеньку квіточку: будова судинної системи у всіх рослин однакова. В даному випадку ти можеш прослідкувати шлях води від низу до листочків і самої квіточки. Ну а тепер можеш подарувати веселковий букетик бабусі або мамі.








Немає коментарів:

Дописати коментар